Home Decor

CF Møller Architects hides “invisible” Villa Aa in Norway under green roof

Danish studio CF Møller Architects has nestled a concrete villa into a shallow hill on a Norwegian farm, creating a pair of stepped terraces with views of the nearby Oslofjord.


Called Villa Aa, the building was designed for the family that owns the farm, who wanted a modern home and office while still respecting the nature and protected status of the site.

Aerial view of underground Villa Aa
CF Møller Architects has nestled a villa into farmland in Norway

CF Møller Architects responded by sinking the 375-square-metre villa into a gentle slope on the site, hiding it from view on approach under a green roof and creating a pair of stepped terraces on the opposite side.

“The villa’s layout creates a flow and connection between formal and informal functions, and combines practicality and wellbeing,” explained CF Møller Architects.

Aerial view of underground house
The house is hidden by a green roof

“A green roof on top of the villa acts itself as an upper terrace, [and] a lower terrace and garden include two water features,” the studio continued.

“The result is, from the outside, an almost invisible villa snuggly fitted into the landscape with beautiful views towards the Oslo Fjord and defined areas for business and family life.”

Terrace of Villa Aa
It is designed to be respectful to its farmland setting

Two sweeping concrete ramps at either side of the home cut beneath its grass-topped roof, which is dotted with skylights and punctured by a courtyard with an additional access stair.

Internally, the layout and material treatments of Villa Aa are divided into a darker and intimate subterranean section on the north side, and a brighter and more exposed area to the south.

Swimming pool outside Villa Aa
A swimming pool features on the terrace outside

The ramp to the northwest leads into a corridor that is lined with smoked wood and runs along the north side of the home, where the office, bathroom and guest bedroom spaces are located.

In the brighter southern half of the plan are the three main bedrooms and a living, dining and kitchen area, which are enclosed by glass sliding doors that open onto the terraces.

In the brighter spaces, pale wood panelling and furniture contrast with the exposed concrete and steel columns supporting the home’s roof.

Polished concrete floors extend out onto the terrace in an effort to “blur the boundaries between inside and outside”.

Concrete courtyard in Villa Aa
There is a concrete courtyard with a staircase

With almost double the footprint of Villa Aa’s interior, the terrace comprises an upper section with planted beds and seating areas, and a lower section where a rainwater pool and swimming pool evoke the water of the nearby fjord.

“The water in the pools reflects the sky and light in the same was as the fjord does, and appears as a visual connection to the open water,” explained the studio.

Living room with sliding glass doors
The living room is lined with sliding glass doors

The dramatic landscape surrounding the Oslofjord is a popular location for villas and holiday homes. Recent projects in the area include a spruce-clad home set on the water’s edge by Jon Danielsen Aarhus and a walker’s cabin by Snøhetta.

Elsewhere, other recently completed houses that are buried into the surrounding landscape include Casa Aguacates in Mexico by Francisco Pardo and the NCaved home in Serifos by Mold Architects.

The photography is by Ivar Kaal.


Project credits:

Architect: CF Møller Architects
Landscape:
Dronninga Landskap
Lighting design:
Zenisk AS

Source link

Show More

admin

Makes Noise is a blog where you can find all the juicy details on a variety of topics including health and fitness, technology, lifestyle, entertainment, love and relationships, beauty and makeup, sports and so much more. The blog is updated regularly to make sure you have all the latest and greatest information on the topics that matter most to you.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button