Home Decor

Elliott Architects uses dramatic cantilever for House on a Bay

Maine studio Elliott Architects has created a seaside house that includes a dramatic, cantilevered volume on stilt that stretches towards the ocean and the tree line.

Completed in the spring of 2021, the 6,060-square-foot (563-square-metre) House on a Bay is composed of two distinct bars that sit atop a steep site overlooking a bay in Southport, Maine.

House on a Bay by Elliott Architects
House on a Bay is a twisted residence overlooking the sea

The 3.5-acre parcel originally held a crumbling house, an uninsulated seasonal bunkhouse and a storage garage from previous owners. Elliott Architects demolished the main house and relocated the other two structures to start the design with a clean slate.

“The client was not beholden to the prevailing style of houses in the area, most of which are traditional, vernacular, New England wood-framed structures,” the studio said.

“He felt strongly that this building should be singular, much like its site. The genesis was a blank slate, influenced only by the program brief, the surrounding landscape, and our collective imaginations.”

Elliott Architects house
Elliott Architects created the house with two distinctive bars

The regulatory and topographic site limitations provided an opportunity for the studio to challenge how the house engaged the landscape in multiple dimensions.

The design is a tripartite concept with elements in the ground, on the ground and above the ground.

Open living area
Communal living spaces are included on the ground floor

The ground floor – with living, kitchen and dining spaces, as well as a garage and deck – is firmly anchored to the earth.

The upper floor – with two bedrooms – is rotated and cantilevers over the driveway, “teasing the inhabitant with the prospect of endless horizon all while perched in the treetops,” the studio said.

Elliott Architects bedroom
Bedrooms with treetop views feature upstairs

Partner JT Loomis told Dezeen that the rotation allowed the design to expose and engage with the sectional qualities of the ledge.

“The angle of the upper bar and position of the building was sited to save mature trees and accentuate the views both into the bay and into the woods,” he said.

Board-formed concrete facade
The lower bar is clad in board-formed concrete

The lower bar is board-formed concrete that is carved away with glass and steel, while the upper bar is clad in phenolic wall panels.

The upper bar is supported by angled galvanised steel columns that echo the organic and irregular pattern of the surrounding spruce trees.

“We wanted to keep the palette of materials simple and clean, a clear expression of how the building was made,” Loomis said.

On the interior, the architecture studio used a simple palette in line with the client’s desire for “white space” on a page.

“This led to a spatial concept grounded in continuous, voluminous, light-filled spaces with varying levels of transparency based upon privacy requirements,” the studio said.

Maine house interior
Interiors were created from a palette of “simple and clean” materials

The interior is characterized by a large glass staircase with cantilevered treads that turn with the rotation of the upper level.

The living spaces have floating cabinetry and furniture, asymmetrical suspended light fixtures and floor-to-ceiling windows.

Cantilevered upper floor
The upper floor cantilevers over the driveway

“The detailing is equally spare,” Loomis said. “A simple set of materials that serve a purpose, express making, and provide a quiet surrounding to be filled with the life, activity and art of the inhabitant.”

Other projects along the Maine shoreline include Elliott Architects’ house lifted over the water by wooden piers and Berman Horn Studio’s cedar-clad coastal retreat.

The photography is by Paul Warchol with drone photography by Ken Woisard.


Project credits:

General contractor: Warren Construction Group
Structural engineer:
Thorton Tomasetti
Mechanical engineer:
Integrated Energy Systems
Civil engineer:
Gartley & Dorsky Engineering & Surveying
Envelope consultant:
Building Envelope Solutions
Lighting design:
Peter Knuppel
Interior design:
Urban Dwellings

Source link

Show More

admin

Makes Noise is a blog where you can find all the juicy details on a variety of topics including health and fitness, technology, lifestyle, entertainment, love and relationships, beauty and makeup, sports and so much more. The blog is updated regularly to make sure you have all the latest and greatest information on the topics that matter most to you.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button