Home Decor

Atelier Pierre Thibault completes townhouse around sculptural stair

A sculptural staircase, a courtyard and a glass pavilion make up a Montreal home by Atelier Pierre Thibault that was designed using principles from the surrounding architecture.

With a soft-hued brick and wood facade, the Resther Street Residence is located in Montreal‘s Plateau Mont-Royal neighbourhood, a popular residential area known for its amenities and walkability.

Resther Residence
Resther Residence is a townhome in Montreal

Quebec City studio Atelier Pierre Thibault wanted to reference the surrounding townhouses by using brick and a set-back entrance, while still giving the structure a contemporary vocabulary.

Many of the surrounding homes feature entrance porches and exterior spiral staircases, designed for Montreal’s harsh winters.

Home in Canada
Atelier Pierre Thibault located living spaces upstairs

However, because exterior spiral staircases are no longer allowed under modern building codes, the studio decided to include one inside the larger home that connects its upper storeys.

“The project aims to highlight the Plateau Mont-Royal’s context by reflecting its values, energy, and building features,” said Atelier Pierre Thibault.

Internal sculptural staircase
The building’s third storey is stepped back from the street

Additionally, the building’s third storey is stepped back from the street, in a way that allows the roofline to meet up with the abutting structure.

The home features a flipped layout, meaning that the resident’s communal living spaces are located upstairs, connected by the central staircase.

Wood-lined kitchen
The kitchen is laid out in a concept design

The sculptural staircase has rich oak treads and a curved white bannister that snakes through the living spaces. It is lit by a large, edgeless skylight.

“[The staircase] is like a contemporary architectural ornament, designed as a focal point of the residence,” said Atelier Pierre Thibault.

A glass-walled courtyard sits in the middle of the larger residenceResther ResidenceA glass-walled courtyard sits in the middle of the larger residence

“It incites wandering, beckoning visitors to climb up and discover the living spaces located upstairs.”

In the centre of the residence is a glass-walled courtyard with a tree, which is visible from the central shaft created by the staircase element.

Sculptural staircase
A sculptural staircase snakes through the home’s living spaces

The top floor of the home is designed as a glass-walled pavilion that acts as a mezzanine, offering varied perspectives of the surrounding neighbourhood and the lower levels of the home itself.

Here, the kitchen and dining room are located towards the front, while the living room is at the back.

Resther Residence
The staircase is lit by an edgeless skylight

Full-height curtains run around the perimeter of the space of the pavilion, creating diffuse light on the interiors.

There is also a terrace accessible from the pavilion. Other outdoor spaces are located on the courtyard level, which steps down to the basement.

“The layout redefines the limit between exterior and interior spaces, inviting natural and man-made landscapes to enter the home,” said the architecture studio.

A smaller residence also occupies the structure with the same height and a similar layout. It has one bedroom and a large back patio. The kitchen, living and dining room are laid out with an open-concept design, and a fireplace occupies one wall of the space.

Neutral interior bedroom
Neutral interiors feature throughout

Other homes by Atelier Pierre Thibault include a secondary residence by Quebec’s Lac Brome made of wood and stone, and a wind-swept retreat on the Atlantic Coast that is lifted on stilts above its sandy site.

The photography is by Maxime Brouillet.

Source link

Show More

admin

Makes Noise is a blog where you can find all the juicy details on a variety of topics including health and fitness, technology, lifestyle, entertainment, love and relationships, beauty and makeup, sports and so much more. The blog is updated regularly to make sure you have all the latest and greatest information on the topics that matter most to you.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button