Home Decor

Hutch Design transforms concrete pig shed into The Maker’s Barn

[ad_1]

Architecture studio Hutch Design has created The Maker’s Barn, a holiday home on the outskirts of London that is finished with a palette of “natural and honest” materials.

Set among wild grassland bordered by a forest, the 65-square-metre holiday rental was originally a concrete pig shed and has been transformed with materials that are hoped to weather and blend in with the surrounding landscape over time.

This includes thick plaster walls, timber columns and a larch-plank roof that Hutch Design modelled on the area’s local architecture.

Exterior view of The Maker's Barn by Hutch Design outside London
Hutch Design transforms concrete pig shed into rural retreat

The project’s name, The Maker’s Barn, references this use of “natural and honest” materials as well as the bespoke fittings inside, including handmade furniture, ceramics, kitchenware and light shades.

“Rather than simply replicating the surrounding buildings we designed it as a contemporary reinterpretation of the local vernacular,” studio founder Craig Hutchinson told Dezeen.

“This interpretation pays homage to the local architectural style – drawing inspiration from thatched Tudor cottages in the surrounding area and locality that had visually heavy roofs, pronounced chimneys and wattle and daub walls in between a distinct timber structure,” he continued.

The Maker's Barn by Hutch Design outside London
It is defined by a palette of “natural and honest” materials

Organised across one storey, The Maker’s Barn is a single open space, with a bedroom and study to the southeast separated from a living, dining and kitchen area to the northwest by a central concrete fireplace and chimney.

Along the southern edge of the home, service areas are enclosed by rough plaster walls, while the north side is lined with full-height glazing and sliding doors. Framed by thick timber columns, these open the home onto the landscape.

“We designed a single interconnected space so that from every position and point in the building there is a framed view of the stunning hills and landscape – framed by the bespoke timber sliding doors and timber columns,” said Hutchinson.

In the bedroom, a skylit shower area sits alongside a sunken bath, which looks out across the landscape and back into the living room through a low gap beneath a dividing bookshelf.

Plaster living space of The Maker's Barn outside London
Full-height glazing and sliding doors line one side of the dwelling

“With openings at either side and at low and high level, the angled concrete chimney frames glimpses between the living and bedroom areas,” explained Hutchinson.

“We maximised every possible space, even putting the windows and doors on the outer edge of the walls, giving larger internal cills, shelving areas and more space internally.”

Sunken bathtub
A skylit shower sits beside a sunken bath in the bedroom

For the kitchen, the parquet wooden floor of the living area is seamlessly swapped for tiles, with the back wall lined in glossy tiles illuminated by a large skylight.

Hutchinson founded Hutch Design in 2017. Its previous projects include the extension and renovation of a mews house in Hackney, maximising a small space with folding walls and hidden storage.

Other rural holiday homes on Dezeen include the stilted Buitenverblijf Nest retreat in the Netherlands and the I/O Cabin summer house in Norway.

The photography is by Helen Cathcart.

[ad_2]

Source link

Show More

admin

Makes Noise is a blog where you can find all the juicy details on a variety of topics including health and fitness, technology, lifestyle, entertainment, love and relationships, beauty and makeup, sports and so much more. The blog is updated regularly to make sure you have all the latest and greatest information on the topics that matter most to you.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button