Home Decor

Laila Architecture centres Tel Aviv apartment with birch plywood “iceberg”

A birch plywood storage volume that resembles an iceberg helps to divide the living spaces inside this Tel Aviv apartment revamped by Laila Architecture.

Decked out in natural materials and pale hues, the Iceberg apartment is designed to be a serene haven in the city for its retired owners.

Tel Aviv apartment by Laila Architecture features plywood storage
The Iceberg apartment is arranged around a birch ply storage unit

Local practice Laila Architecture kick-started the home’s renovation by removing all the existing partition walls to form a brighter, more open floor plan.

At its heart now sits an eight-metre-long birch plywood volume, which the practice likens to an iceberg due to its large, angular form.

Tel Aviv apartment by Laila Architecture features plywood storage
The unit includes a couple of display niches and a tiny drinks bar

The volume effectively forms a partition to separate the open-plan living area from the private quarters, creating a narrow corridor that leads to the bedroom on one side.

Here, the unit is fitted with slender storage cupboards while on the lounge-facing side it houses a niche for displaying art, a trio of bookshelves and a hatch door that can be flipped down to reveal a tiny drinks bar.

Living room inside Iceberg apartment by Laila Architecture
A sideboard with an integrated sofa runs along one side of the living area

The apartment’s sizeable open-plan living area integrates a kitchen finished with birch ply cabinetry and an eight-metre-long sideboard that runs along the length of the room.

A sofa is built into one end of the sideboard, while the remainder can provide extra storage, seating or a low table where the owners’ grandchildren can enjoy their dinner.

Plywood kitchen inside Iceberg apartment by Laila Architecture
Birch plywood was also used to form the kitchen cabinetry

The apartment’s private quarters are slightly gloomier and contain two beige-coloured bathrooms alongside the principal bedroom which, in keeping with the rest of the scheme, was rendered in natural lime plaster.

As this side of the apartment has less access to natural light, the practice installed brightening white terrazzo floors.

The same tiles also feature on the public side of the apartment but in a warmer sandy hue.

Bedroom inside Iceberg apartment by Laila Architecture
Natural lime plaster was washed over the bedroom walls

As part of the renovation, Laila Architecture opened up the apartment’s two balconies to give the owners space to indulge in their love of gardening while creating a small buffer between the home and the hot Israeli sun.

Iceberg has been shortlisted in the apartment interior category of this year’s Dezeen Awards.

Bathroom inside Iceberg apartment by Laila Architecture
The bathrooms were painted a complementary shade of beige

Other projects in the running include a home in Gdańsk that “gently cocoons” its inhabitants in timber joinery and a live-work space in London belonging to the founders of environmental communication agency Earthrise Studio.

The photography is by Mikaela Burstow.

Source link

Show More

admin

Makes Noise is a blog where you can find all the juicy details on a variety of topics including health and fitness, technology, lifestyle, entertainment, love and relationships, beauty and makeup, sports and so much more. The blog is updated regularly to make sure you have all the latest and greatest information on the topics that matter most to you.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button