Home Decor

Cantilevered terrace adjoins townhouses overhauled by Mario Cucinella

Italian studio Mario Cucinella Architects has designed a cultural centre in Tuscany within traditional houses, which connect to a new angular terrace that protrudes from the hillside.


Located in the medieval hillside town of Peccioli, situated between Pisa and Florence, Palazzo Senza Tempo was built as a response to the local government’s push for new cultural programmes and built heritage.

Rear of the collection of villas at Palazzo Senza Tempo
The Palazzo Senza Tempo cultural centre occupies a series of renovated townhouses in the hillside town of Peccioli

The centre occupies a number of renovated and repurposed 14th-century townhouses above a steep slope, as well as a new two-storey structure with a cantilevered plaza that protrudes from the side of the hill.

“The redevelopment works as a bridge between the historical memory, which characterized these buildings, and its future, a civic and cultural centre for the town of Peccioli, the entire Valdera, and the thousands of tourists visiting each year this extraordinary open-air museum,” Mario Cucinella Architects told Dezeen.

Interior image of the entrance courtyard at Palazzo Senza Tempo
Mario Cucinella Architects renovated the historic houses in a way that celebrates their history

Across its multiple levels, the cultural centre houses apartments, gallery spaces, work areas, a library, cafe, restaurant and a 600-square-metre cantilevered terrace.

The facades of the townhouses maintain their traditional aesthetic, but have been updated with protruding full-height windows that visually tie to the contemporary angular structure below.

“The relationship between nature and architecture is the main character here: the bow windows with their volumes are projecting from the external facade, collecting the light and projecting the gaze towards the outside by incorporating it,” said the studio.

A stone staircase is pictured at Palazzo Senza Tempo
A courtyard area is topped with a large glass roof

The cultural centre is accessed via a passageway between two former houses, which leads visitors to an internal courtyard that Mario Cucinella Architects has covered with a large glass roof.

Much like their exterior, the houses have been renovated inside to preserve their aged characteristics. Stone, brick and render cover the walls, floors and ceilings – all treated and finished in keeping with a ruined and raw appearance that hints at the buildings’ history.

Visitors are led from the restored townhouses out to the centre’s large terrace, which juts out to provide undisturbed views across the vineyards and olive groves situated below.

“The terrace is like a bridge that flows towards the landscape and let the town establish a relation with the surrounding countryside,” said the studio. “The free public street access reinforces the concept by transforming the terrace into a central public square.”

Image of the cantilevered terrace at Palazzo Senza Tempo
A large angular terrace cantilevers out towards the Tuscan countryside

Directly beneath the terrace is a two-storey structure enveloped in floor-to-ceiling glass across its three elevations. The interior of this new addition was lined in wood, framing the expansive Tuscan views.

The studio used materials that it hoped would complement the historic town but also provide a contemporary injection to the site.

Palazzo Senza Tempo pictured from the terrace
The terrace forms a large public square with views across the olive groves and vineyards

“Peccioli is a real laboratory”, said Mario Cucinella. “In the project we wanted to carry on the idea that historical centres can give themselves a new life with contemporary elements, not living only in the past.”

“Even the new terrace is like a bridge connecting a landscape that looks like a painting from the 1500s and the modern world,” he continued.

“With the opening of Palazzo Senza Tempo, Peccioli launches an important theme, that of communities and their public places. It shows the courage to do something ambitious, while respecting history, and, to keep the citizens of an old Tuscan hill town young people”.

Interior image from within the new two-storey structure at Palazzo Senza Tempo
A new glazed structure below the terrace contrasts with the older buildings above

Earlier in 2021, Mario Cucinella Architects collaborated with 3D-printing specialists WASP to produce a low-carbon housing prototype that was printed using local clay.

Elsewhere in Tuscany, Valeria Presicci and Carlo Pantanella D’Ettorre built a house that features a simple stone exterior and pared-back interiors.

The photography is by Duccio Malagamba.

Source link

Show More

admin

Makes Noise is a blog where you can find all the juicy details on a variety of topics including health and fitness, technology, lifestyle, entertainment, love and relationships, beauty and makeup, sports and so much more. The blog is updated regularly to make sure you have all the latest and greatest information on the topics that matter most to you.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button