Home Decor

Theater Zuidplein’s multi-faceted auditorium promises perfect sound

Computer modelling was used to design the angular wall surfaces of Rotterdam‘s newest theatre, to ensure a completely even distribution of sound.


Theater Zuidplein is a major new cultural venue for the Dutch city, housing two auditoriums, a restaurant and a library.

Theater Zuidplein, auditorium designed by Studio RAP
Studio RAP and Arup partnered to create the theatre’s faceted surface

While the building was designed by architecture firm De Zwarte Hond, experimental office Studio RAP was tasked with shaping the interior of the main theatre.

Working with engineering firm Arup, Studio RAP’s ambition was create a wall surface design that optimises the acoustics of the 600-seat auditorium.

Theater Zuidplein, wall surface and seating in auditorium designed by Studio RAP
The geometries are designed to optimise sound quality in every seat

Using digital technologies, they developed an extremely multi-faceted surface that is calculated to bounce sound evenly across different parts of the interior.

“The project was designed using algorithms, which resulted in a rippling ocean of thousands of triangles,” said Wessel van Beerendonk of Studio RAP.

Theater Zuidplein, balcony in auditorium designed by Studio RAP
The configuration was developed using parametric modelling software

The design process involved simulating a wide variety of different types of performance – across theatre and music – and measuring the effect of different curvatures on the reflection of the sound.

The wall surfaces were then “digitally kneaded” using parametric modelling software, to find the best all-round geometries.

Theater Zuidplein, wall surface in auditorium designed by Studio RAP
There are 6,000 triangular panels in total, all made from aluminium-composite

The next step was to transform this organic shape into something easy to manufacture. This involved dividing up the entire interior into approximately 6,000 triangles. Some of the triangles are flat, while others are folded.

“The result is an even distribution of sound across the entire auditorium, so that every member of the audience can fully enjoy the show or concert they came to see,” said Studio RAP.

These triangles are made from aluminium-composite, in a bold shade of red that gives the auditorium a distinct identity.

This is emphasised by the differences in light and shadow across the panels, due to their varying orientation. The effect is further amplified by the seating upholstery, which is also various different shades of red.

Theater Zuidplein in Rotterdam by De Zwarte Hond
Theater Zuidplein is located in the south of Rotterdam. Photo by Scagliola Brakkee

The auditorium’s other features include a versatile layout, designed to adapt to a varied programme of performances.

For events where guests stand or dance, it’s possible to convert part of the stage area into additional space for spectators. The ground floor and balcony can also be separated off thanks to a moveable wall.

Facade of Theater Zuidplein in Rotterdam by De Zwarte Hond
The building’s masonry facade features curved recesses. Photo by Scagliola Brakkee

Theater Zuidplein forms part of Hart van Zuid, a newly developed area in the south of Rotterdam.

Both the main theatre and the smaller auditorium are located in the side of the building that faces the bus and metro stations, to act as a noise buffer for nearby residential buildings.

Roof detail of Theater Zuidplein in Rotterdam by De Zwarte Hond
The entrance is signalled by a wall of anodised aluminium. Photo by Scagliola Brakkee

The building has a masonry structure, with a facade that curves outward to create a curved recess.

Here, a semi-transparent wall of anodised aluminium presents a patterned surface, encouraging visitors to enter.

“By day, the semi-open facade creates a beautiful play of light inside, and by night, the facade illuminates from within to highlight the inviting entrance,” said De Zwarte Hond.

Lobby of Theater Zuidplein in Rotterdam by De Zwarte Hond
The building’s lobby is designed a community space. Photo by Scagliola Brakkee

The building’s lobby, with interior design by BURO M2R, was imagined as “a living room for Rotterdam-Zuid”.

Featuring flexible, mobile furniture elements, it can configured in different ways to host various community activities.

“The high lobby forms the heart of the building,” said De Zwarte Hond. “Every function is directly or indirectly connected with this space, where there is always something for people to do and discover.”

Library in Theater Zuidplein in Rotterdam by De Zwarte Hond
A library also features within the building. Photo by Scagliola Brakkee

Theater Zuidplein’s auditorium was longlisted for Dezeen Awards 2021 in the civic and cultural interior category.

The category winner was MuseumLab, a lightning-struck library converted in a children’s museum in Pittsburgh.


Project credits

Client/tenant: Municipality of Rotterdam
Developer/owner: Hart van Zuid (Ballast Nedam, Heijmans)
Architect: De Zwarte Hond
Interior design lobby: BURO M2R
Design theatre wall: Studio RAP
Contractor theatre wall: Aldowa
Acoustics consultant theatre wall: Arup
Acoustics and building physics consultant: dGmR
Theatre consultant: Theateradvies Amsterdam
Structural engineer: Zonneveld
Building contractor: Hart van Zuid
Services (design and realisation): Hart van Zuid
Process management: Municipality of Rotterdam
Users: Zuidplein Theatre and Rotterdam Library

Source link

Show More

admin

Makes Noise is a blog where you can find all the juicy details on a variety of topics including health and fitness, technology, lifestyle, entertainment, love and relationships, beauty and makeup, sports and so much more. The blog is updated regularly to make sure you have all the latest and greatest information on the topics that matter most to you.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button